در اثر سوختگی پیکسل تلویزیونهای اولد، پلاسما، ال ای دی و حتی تلویزیونهای قدیمی CRT هم میتوانند آسیب ببینند. اگر تلویزیون شما در حال پخش تصاویر ثابت بوده است و آن را برای مدت زیادی رها کردید؛ در زمان برگشت ممکن است با مشکل پیکسل سوختگی مواجه شوید؛ در بعضی موارد این اتفاق موقتی است اما گاهی سوختگی دائمی آن قسمت را تجربه خواهید کرد. اما علت پیکسل سوختگی تلویزیون چیست و برای حل این مشکل چه کاری باید انجام داد؟ گاهی میتوان اثر پیکسل سوختگی را به حداقل رساند و حتی آن را به صورت کامل حذف کرد؛ ولی نباید مدت زیادی از سوختن آن گذشته باشد. در این مطلب به همراه کاردرست تعمیر باشید تا دلایل سوختن پیکسل تلویزیون و راه حلهای حل این مشکل را بررسی کنیم.
علت پیکسل سوختگی تلویزیون ال سی دی، ال ای دی و پلاسما
قبل از صفحه نمایشهای کریستال و صفحه تخت، بیشتر در نمایشگرها و تلویزیونها از فناوری CRT استفاده میشد. پیکسلهای منفرد در سی آر تی شامل یک بخش سبز، آبی و قرمز هستند. ترکیب روشن شدن هر کدام از این مولفهها باعث میشد پیکسل به صورت یک رنگ منحصر به فرد ظاهر شود.
وقتی که برای مدت طولانی یک عکس ثابت خاص روی صفحه باقی بماند؛ هر یک از اجزای فسفر با سرعت نابرابری کاهش پیدا کرده و در نتیجه روی صفحه یک تصویر مات باقی میماند که آن را به عنوان پیکسل سوختگی میشناسند. در صفحه نمایش تلویزیونهای پلاسما از پلاسمای حاوی یک گاز با یونهای آزاد استفاده میکنند. در صورتی که از پلاسما استفاده نشود؛ تخلیه ذرات موجود در پلاسما صورت نگرفته و هیچ چیزی نمایش داده نمیشود. یونها با ورود جریان الکتریکی باردار شده و با برخورد آنها فوتونهای نور آزاد میشود. این یک توضیح بسیار ساده از روش کار صفحه نمایش پلاسما است. به هر حال نکته قابل توجه برای درک این است که در صفحههای پلاسما از مواد فسفر مانند CRT جهت تبدیل فتونها به تصویر استفاده میشود.
نحوه کار تلویزیونهای ال ای دی و ال سی دی مثل CRT نیست. در صفحات آنها از کریستالهای مایع به همراه نور پس زمینه جهت نمایش رنگها استفاده میکنند. اما تولید کنندگان صفحه نمایش را تحت عنوان ال سی دی و ال ای دی به بازار عرضه کرده با اینکه صفحه نمایش ال ای دی هنوز نوعی ال سی دی است. نور پس زمینه سفید به وسیله بلورهای مایع فیلتر شده که در هر پیکسل رنگ خاصی را ایجاد میکند.
فرق نمایشگرهای ال ای دی و ال سی دی در پیکسل سوختگی
فرق بین نمایشگرهای ال ای دی و ال سی دی بسیار ناچیز است؛ که میتواند تصمیم گیری افراد را در مورد خرید هر یک از آنها دشوار کند. این دو نمایشگر از همان پیکسل سوختگی صفحه نمایشهای پلاسما و سی آر تی رنج نمیبرند اما مشکل ماندگاری تصویر در آنها اتفاق میافتد، در ادامه این موضوع را بیشتر بررسی میکنیم.
دلیل پیکسل سوختگی تلویزیون پلاسما
قبل از اینکه برای برطرف کردن پیکسل سوختگی تلویزیون اقدام کنید، کمی وقت بگذارید و علت این ماجرا را درک کنید. صفحه نمایشهای ال ای دی و ال سی دی به اندازه پلاسما به پیکسل سوختگی دچار نمیشوند. اما در هر دو نوع صفحه تصاویر ثابت تاثیرگذار است. کمی بالاتر تاثیر ثابت ماندن تصویر برای مدت طولانی و رابطه آن با پیکسل سوختگی را بررسی کردیم. در تلویزیونهای پلاسما هم خراب شدن فسفر وجود دارد. زمانی سوختن پلاسما اتفاق میافتد که پیکسلهای صفحه، تصویری ثابت را برای مدت طولانی نمایش دهند. در این حالت فسفر سرعت و شدت خود را از دست داده و فقط نوری را که تغذیه میکند نشان میدهد. در این وضعیت تصویر ثابت باعث پیکسل سوختگی میشود.
پیکس سوختگی در تلویزیونهای ال ای دی و ال سی دی
پیکسل سوختگی در این دو صفحه نمایش هم اتفاق میافتد؛ حتی ممکن است سوختگی پیکسل طولانیتر شده و به یک مشکل دائمی تبدیل شود. یک مشکل دیگری که در صفحات ال ای دی و ال سی دی وجود دارد، ماندگاری یا احتباس تصویر است. ماندگاری تصویر مسئله موقتی است که قبل از تبدیل شدن آن به مشکل دائمی، متوجه وضعیت میشوید. به هر حال احتباس تصویر با پیکسل سوختگی فرق میکند.
مورد دیگری که باید توجه کنید این است که سوختگی پیکسل صفحههای اولد و ال ای دی در صورت بروز برگشت ناپذیر بوده که این موضوع به خاطر عملکرد این دو صفحه نمایش است. در صفحه نمایش ال ای دی پیکسلهای جداگانه زمان تابش نور خراب میشوند. هنگامی که صفحه روی یک تصویر ثابت باشد؛ این پیکسلها سریعتر از پیکسلهای اطراف خراب شده و زمانی که پیکسل از بین برود دیگر راه برگشتی نیست. به هر حال قبل از هر اقدامی توصیه میکنیم برای تعمیر تلویزیون در اصفهان و بررسی پیکسل سوختگی صفحه نمایش از خدمات کاردرست تعمیر استفاده کنید.
دلیل شایع پیکسل سوختگی تلویزیون
صفحه نمایش تلویزیونهای ال ای دی و اولد با استفاده معمولی به پیکسل سوختگی دچار نمیشوند. اما اگر دستگاه خود را هر روز برای مدت طولانی روی یک کانال بگذارید؛ تقریبا مثل هر صفحه دیگری پیکسل سوختگی میتواند اتفاق بیفتد. به عنوان مثال زمانی که صفحه نمایش شما یک کانال خبری را هر روز و ۲۴ ساعته نشان؛ آرم کانال یا سایر قسمتهای ثابت صفحه میتواند باعث پیکسل سوختگی شود.
امروز فناوری QD-OLED در تلویزیونهای سامسونگ وجود دارد که این صفحه نمایش با روشنی بسیار عالی، دچار مشکل پیکسل سوختگی نمیشوند و در صورتی که میخواهید برای خرید تلویزیون جدید اقدام کنید و محدودیت بودجه ندارید، این صفحه نمایش گزینه بسیار مناسبی است.
جلوگیری از پیکسل سوختگی تلویزیونهای السیدی و پلاسما
اینکه چقدر روشهای حل مشکل پیکسل سوختگی در رفع آن موثر باشند، به میزان آسیب دیدگی سطح وابسته است. بسته به شدت و طول تصویر؛ آسیب در بعضی نمایشگرها احتمال دارد دائمی باشد. به هر حال بهترین کار پیشگیری است؛ اما اگر تلویزیون شما قبلاً پیکسل سوختگی داشته، این کار خیلی مفید نیست. اول از همه سعی کنید برای مدت طولانی تلویزیون یک تصویر ثابت را پخش نکند. مدت زمانی که باعث میشود یک تصویر ثابت باعث پیکسل سوختگی شود؛ از برندی به برند دیگر و از صفحهای به صفحه دیگر متفاوت است.
روشهای کاهش احتمال پیکسل سوختگی تلویزیون
کار دیگری که برای حل این مشکل میتوانید انجام دهید کم کردن کنتراست صفحه تا پایینترین حد ممکن است. بیشتر صفحه نمایشها به درستی کالیبره نشده و معمولاً تنظیمات روشنایی و کنتراست بسیار زیاد است. کنتراست کم باعث یکنواختی نور در صفحه نمایش شما میشود؛ در این حالت فشار کمتری در مناطق خاص به صفحه میآید که تلویزیون شما را در مقابل پیکسل سوختگی محافظت میکند.
تصاویر سیاه و سفید
اگر تلویزیون ال سی دی یا پلاسمای شما به تازگی دچار مشکل پیکسل سوختگی شده است میتوانید برای ۲۴ یا ۱۲ ساعت تصاویر سفید ثابت را پخش کنید. همچنین به کارگیری الگوهای سفید و سیاهی که تغییر آنها به صورت تصادفی است هم میتوانند تصویر مات را از نمایشگر شما حذف کند. البته در موارد شدید این را هر سازگار نیست و بعضی از تلویزیونها الگوهای داخلی دارند که دقیقاً همین کار را انجام میدهد.
استفاده از محافظ صفحه نمایش سفید
روش دیگر استفاده از یک پس زمینه کاملا سفید برای چند ساعت است. توجه داشته باشید که رنگ ثابت میتواند باعث پیکسل سوختگی شود پس زمینه رنگی یکنواخت بیشتر به ماندگاری تصویر کمک میکند تا سوختن پیکسل که ارزش امتحان دارد. در صورتی که تلویزیون شما دچار پیکسل سوختگی شده است میتوانید لپ تاپ را با استفاده از کابل HDMI به آن وصل کرده و علاوه برا گسترش میزکار خود، محافظ صفحه نمایش سفید هم به اشتراک بگذارید.
فناوری پیکسل شیفت
بعضی از مانیتورها و تلویزیونهای پلاسما و ال سی دی دارای فناوری پیکسل شیفت هستند. به صورت کلی این فناوری کمی تصویر را روی صفحه نمایش شما تنظیم کرده و مقدار استفاده از پیکسل را جهت خنثی سازی سوختگی پیکسل تغییر میدهد. همچنین در بقیه صفحات تلویزیون مدرن که دارای توابع رفرش صفحه هستند، برای حل مشکلاتی مثل احتباس تصویر تولید کنندگان آن را طراحی کردهاند.